ההגדרה המילונית של המושג 'מסחר' הינה: מערך של עסקאות חליפין מרצון, לרוב של סחורות ושל שירותים בעד תשלום. בשביל שכל העסקאות האלה תתקיימנה בצורה חוקית שטובה לשני הצדדים ושלא תיווצרנה אי הבנות יש צורך בהסכמים וחוזים. בשביל לנהל את אותם חוזים והסכמים בצורה הטובה ביותר צריך עורך דין מסחרי.
במה מתעסק עורך דין מסחרי?
עורך דין מסחרי מתעסק בכל הנושאים הקשורים למשא ומתן מסחרי, כלומר- בכתיבה ועריכת הסכמים- הסכמי עבודה, הסכמי שותפות וכן התעסקות בדינים וחוקים שונים בנושאי רכישות, צרכנות, זכויות יוצרים ועוד. מכיוון שמדובר במסחר, ברוב המקרים הלקוח המיוצג יהיה חברה מסחרית או תאגיד או ארגון גדול ולא לקוח פרטי וזה מכיוון שההתייחסות הינה לחברה באופן כללי ולא ייצוג של אדם ספציפי גם אם הוא מייצג את החברה.
ההתעסקות בדיני מסחר היא לא רק בין נותני השירות והלקוחות ולא רק בין התאגידים המעוניינים לחתום הסכמים ביניהם אלא גם בין אותן חברות ותאגידים שעורך הדין המסחרי מייצג לבין הרשויות השונות. עורך הדין מסחרי מייצג את הלקוחות שלו אל מול רשם החברות, אל מול משרדי המע"מ ומס ההכנסה, מול ההוצאה לפועל, רשם הפטנטים, רשויות מס ומקרקעין ובמידת הצורך גם מול הועדות הממשלתיות השונות.
ההתעסקות אמנם מתחילה בהחלטה על עריכת חוזה אבל עד החתימה שלו מתקיים משא ומתן. מדובר בתהליך שלם שמורכב מלא מעט שלבים ובעיות שצצות בדרך ועל עורך הדין המסחרי לדעת לטפל בהן בצורה הטובה והיעילה ביותר, ולהוביל את התהליך. עורך הדין אחראי על התהליך כולו מההחלטה לחתום חוזה ועד חתימתו הסופית והוצאתו אל הפועל כולל כל ההתמודדויות שבדרך. עליו לדעת להתנהל ולהתבטא היטב ובאופן רהוט וברור בכתב- לצורך התקשרויות בנושא חוזים והסכמים ובעל פה לצורך ניהול משא ומתן והגעה להסדר מיטבי ומקסימלי ללקוחות שלו אל מול הרשויות השונות או חברות וארגונים אחרים.
ברוב החברות והארגונים הגדולים יש עורך דין מסחרי המלווה אותם בכל התהליכים המסחריים הקטנים והגדולים המקומיים והבין לאומיים. הוא אחראי לעבור על החוזים, לוודא את התנאים, לייצג את החברה או הארגון בעת הצורך וכן לנהל עבור הלקוחות שלהם את תהליכי המשא ומתן הפשוטים יותר והמורכבים יותר. מכיוון שחברות גדולות עוסקות בפעולות מסובכות שדורשות בדיקה משפטית כמו רכישות, זכויות יוצרים ופעילויות מסחריות נוספות בדרך קבע, עליהן לדאוג לעורך דין מסחרי צמוד. אותו עורך דין יידע לנתח כל מקרה לגופו, לנהל משברים במידה ויצוצו ולדאוג בראש ובראשונה לצרכים ולדרישות של החברה מול כל הגופים מסביבה. בחברות קטנות יותר נהוג לשכור את שירותיו של עורך דין מסחרי לפי פעולה חד פעמית במקרים השונים בהם יש צורך בניהול משא ומתן, עריכת חוזה, הקמה או פירוק של שותפות ועוד.