7 דברים שאתה חייב לשאול עורך דין ביטוחים לפני חתימה
במשך שנים אתה משלם בכל חודש לחברת הביטוח כמה מאות שקלים ולפעמים אפילו כמה אלפי שקלים בכדי לקבל את הכספים האלה בחזרה כפצוי הולם וראוי במקרה ואתה חווה פגיעה בגוף, פגיעה בנפש או פגיעה ברכוש.
אתה משלם את הכספים בתום לב ומתוך אמונה שכאשר יגיע הרגע לתבוע את חברת הביטוח ולקבל את הכספים המגיעים לך, תקבל אותם ללא בעיה. אך אמונה לחוד ומציאות לחוד.
בפועל, כאשר אתה המבוטח מגיש תביעה לחברת הביטוח, היא לרב מערימה עליך קשיים ומאלצת אותך לעבור מסכת ייסורים נוספת עד שתוכל לראות את הכסף שלך מופקד בחשבון הבנק או עד שחברת הביטוח תעניק את האישור המיוחל לקבל טיפול רפואי כזה או אחר.
הכנות לקראת פגישת ייעוץ עם עורך דין ביטוחים
הבעייתיות הזו נוצרת כי הרבה אנשים חותמים על פוליסת ביטוח מבלי באמת להבין על מה הם חותמים, בעזרת ייעוץ ראשוני מעורך דין ביטוחים אפשר לחסוך הרבה בעיות עתידיות מול חברת הביטוח. ריכזנו עבורך את רשימת המסמכים שכדאי להביא איתך על מנת שהפגישה תהיה עניינית ויעילה:
- העתק מפוליסת הביטוח עליה אתה אמור לחתום.
- העתק מנספח פוליסת הביטוח.
- העתק מהצהרת הבריאות שאתם רוצה להגיש לחברת הביטוח.
עורך דין ביטוחים מפשט את הדברים עבורך
עורך דין ביטוחים נוהג לקרוא את הפוליסה ואת שאר המסמכים עליהם חברת הביטוח רוצה שתחתמו (כמובן שניסוח הפוליסה והמסמכים הרלבנטיים יהיה מאוד מקצועי ומסובך, כך שהאדם הפשוט לא יבין בקלות במה הדברים אמורים).
עורך דין ביטוחים ידע כיצד לקרוא את הפוליסה ולהסביר עבורך את הדברים, כך שתדע בדיוק על מה אתה חותם, איזה כיסוי אתה מקבל במקרה של פגיעה בגוף, רכוש או נפש וחשוב מכך מתי תקבל את הפיצוי הכספי והעם חובה להתייעץ עם עורך דין נזיקין.
לפגישת ייעוץ כזו מומלץ להגיע עם רשימת שאלות מוכנה מראש על מנת שלא תהיו תופתעו כשתרצו להפעיל את פוליסת הביטוח. ריכזנו עבורך את שבע השאלות החשובות ביותר:
- האם יש סעיפים בפוליסה ניתנים לפירוש בדרכים שונות? לדוגמה, מבוטח שהיה בעל כיסוי ביטוח להשתלת איבר, תבע את חברת הביטוח שתשלם עבור השתלת מכשיר סטנט בליבו. אך חברת הביטוח מצידה טענה כי לא מדובר בהשתלת איבר, אלא בהחלפת איבר ולכן לא הסכימה לממן את הטיפול הרפואי. חשוב לוודא כי הפוליסה מנוסחת בצורה כזו שיהיה ברור בצורה שלא משתמעת לשני פנים מה כולל הסעיף ומה לא.
- מתי ליידע את חברת הביטוח על אירוע שקרה – האם ליידע מיד כשקרה (תאונת דרכים למשל) או לחכות לסיום האירוע (שחרור מבית חולים לאחר אשפוז ארוך). לעיתים יש חשיבות מכרעת על זמן הדיווח של מקרה הביטוח והוא משפיע בצורה משמעותית על התנהלות התביעה ועל מתן הפיצויים.
- איך ליידע את חברת הביטוח על מקרה הביטוח – לרב חברת הביטוח מציינת בפוליסה את דרכי ההתקשרות איתה (מייל, שיחה עם נציג, מכתב רשום). חשוב לוודא כי יש בידיך אישור מחברת הביטוח כי ההודעה על מקרה הביטוח התקבלה במשרדיה. אי אישור קבלת ההודעה מחברת הביטוח עלולה לגרום לעיכוב בטיפול בתביעה.
- האם יש צורך במיופה כח מול חברת הביטוח? – במידה ואתה (המבוטח) לא יכול להפעיל את הפוליסה? לעיתים המבוטח לא יכול להחליט עבור עצמו ויש צורך למנות מיופה כח שיפעל בשמו. מצב כזה יכול להתרחש במידה והמבוטח נמצא בתרדמת או שאיבד את היכולת הקוגנטיבית לקבל החלטות (לקה בדמנציה או איבד את הזיכרון לתקופה), אז חשוב לוודא כי יש מי שרשאי לפעול מול חברת הביטוח בשמו של המבוטח.
- מתי חלה התיישנות על מקרה הביטוח? – בעולם הביטוח יש מושג הנקרא התיישנות. זהו פרק הזמן שעבר מאז אירע מקרה הביטוח ועד רגע הגשת התביעה. לכל תחום ביטוח קיימת תקופת התיישנות שונה וחשוב לדעת מראש מהוא טווח הזמן הקבוע בחוק הרלבנטי לפוליסת הביטוח שלך.
- האם צריך לספר את האמת וכל האמת? – עורך דין ביטוחים ידע להמליץ ולכוון אותך במה לשתף את חברת הביטוח ומה לשמור לעצמך. פעמים רבות מבוטחים נוהגים לספר את כל האמת ולשתף בפרטים שאינם רלבנטיים כעת, אך חברת הביטוח יכולה להשתמש בהם לרעה בעת הפעלת הפוליסה. לאחר התייעצות עם עורך דין ביטוחים תוכל לדעת איזה כמה מהאמת לשתף ואיך. אך שים לב! חל איסור חמור לשקר לחברת הביטוח. כאשר חוקרי חברת הביטוח מגלים כי מבוטח שיקר, הם מבטלים את תהליך התביעה ואף עלולים להגיש תביעה נגדית בגין הנזקים שהצהרת השקר גרמו לה.
- אילו מסמכים חשוב לצרף לתביעת הביטול על מנת שלא תדחה? – כל מסמך המצורף אל התביעה צריך לתמוך בטענה שלך כי מגיעים לך כספי פיצויים או טיפול רפואי במסגרת הפוליסה שרכשת. לכן, מומלץ לתעד ולשמור על מסמך הקשור למקרה הביטוח לפני שהתרחש וגם לאחריו (כולל מסמכים המעידים על טיפול רפואי, על אובדן כושר עבודה, על מצב נפשי ועוד).
5 טיפים לבחירת עורך דין ביטוחים
ההתנהלות מול חברות הביטוח או לצורך העניין ביטוח לאומי (במקרה של תביעת מחלות קשות או אובדן כושר עבודה) היא התנהלות הדורשת בקיאות בכל הנהלים והתקנות על מנת שהתהליך יסתיים במהירות, ביעילות ולשביעות רצונו של המבוטח. לכן, מומלץ לבחור עורך דין ביטוחים מקצועי ואמין – אבל איך עושים את זה? ריכזנו עבורך חמישה טיפים שיעזרו לך:
- ידע מקצועי – ככל שמכירים טוב יותר את הבירוקרטיה את ההתנהלות מול חברות הביטוח כך התביעה מתנהלת בצורה טובה יותר. מומלץ לבקש מעורך דין ביטוחים שיציג בפניך תעודת קבלת תואר, סיום לימודים והשתתפות בהשתלמויות. כל אלה יעידו כי הוא מכיר את החידושים ופסקי הדין שניתנו לאחרונה. רב עורכי הדין תולים בגאווה את התעודות האלה על קירות המשרד כך שלא תמיד תצטרכו לבקש לראות אותם.
- אחוזי הצלחה בתיקים קודמים – איך יודעים אם עורך דין מצליח במה שהוא עושה? כאשר התיקים בהם הוא מטפל מסתיימים לשביעות רצונו של המבוטח שמקבל פיצוי כספי גדול. כאשר אתם משוחחים שיחת היכרות עם עורך דין ביטוחים בקשו ממנו לספר על אחוזי ההצלחה שלו בתיקים קודמים. תוכלו גם לבקש לשוחח עם לקוחות קודמים שאיך מכיר אישית. בקש מהם שיספרו על תהליך העבודה מול עורך הדין, על המקצועיות שלו, על הסבלנות וכמובן על התוצאות הסופיות בהשוואה להבטחות שניתנו להם בתחילת הדרך.
- הסברים בגובה העיניים – אמרנו זאת קודם ונחזור שוב, הבירוקרטיה מול חברות הביטוח היא תהליך ארוך ומורכב. קיים סיכוי גדול מאוד שתשמעו מושגים ותתבקשו להציג מסמכים וטפסים שישמעו לך כמו סינית. היות ורבים מהמבוטחים לא כולם מכירים את הניסוח המשפטי ואת המונחים הנהוגים בעת הגשת כתב תביעה מומלץ למצוא עורך דין ביטוחים אדיב וסבלני שיסביר לך מה שלב בתביעה ויעזור לך להמציא את המסמכים הדרושים להגשת התביעה.
- עדיף לעבוד עם משרד עורכי דין ולא עם עורך דין יחיד – כאשר צוות של עורכי דין ביטוחים עובד ומנהל את התביעה שלך, תמיד יהיה מישהו שיוכל לדבר איתך ולהסביר איך מתקדמת התביעה ומה השלב הבא מבחינתך ומבחינת חברת הביטוח. כאשר מטפל בתיק שלך עורך דין ביטוחים יחיד, עלול להיווצר מצב בו הוא לא יוכל לייצג אותך וכל התהליך יעצר עד שתמצאו מחליף ראוי.
- שכר טרחה – עורכי דין מאפשרים תשלום לפי שעות, תשלום חודשי קבוע או תשלום לפי אחוזי הצלחה. חשוב שתבדוק מראש מה היקף העבודה הצפוי לתביעה שתרצה להגיש על מנת שתוכל לעמוד בהוצאות. מומלץ להסכים מראש על שכר הטרחה שיקבל עורך דין ביטוחים תמורת ניהול התביעה ולמנוע מעצמך אי נעימות בעתיד. חשוב לדעת כי בתחום תביעות הביטוח נהוג לשלם לעורך דין ביטוחים רק לאחר שזכה בתביעה.
מציאת עורך דין ביטוחים
כמו בכל חיפוש אחר בעל מקצוע אחר, מומלץ להתחיל בחיפוש אחר עורך דין ביטוחים אצל חברים ובני משפחה. קיים סיכוי גדול שלפחות אחד מהם מכיר עורך דין שעוסק בתחום דיני ביטוחים.
במידה והחיפוש במעגל הקרוב לא הצליח, תוכל למצוא עורך דין ביטוחים באתרי אינדקס לחיפוש בעלי מקצוע כגון דפי זהב או מידרג או לעשות חיפוש באינטרנט (במנועי חיפוש ורשתות חברתיות).
החיפוש באינטרנט יציג בפניך שלל אתרים של עורכי דין בתחום ובהם מידע רב על הניסיון שלהם בתחום, המלצות מלקוחות ומאמרים בתחום. ככל שתעמיק את החיפוש ותלמד את הנושא יהיה לך קל יותר לבחור עורך דין ביטוחים שייצג אותך בתביעה מול חברת הביטוח.
סיכום
אם נקלעת למצב בו אתה צריך להתייעץ עם עורך דין ביטוחים אל תדחה את הנושא וחפש עורך דין ביטוחים עוד היום! ככל שתקדים להתייעץ איתו ולקבל ממנו הדרכה או ייצוג משפטי, כך תהיה רגוע ושקט כי פוליסת הביטוח שלך מעניקה לך את הכיסוי הטוב ביותר ובשעת הצורך לא יעוררו בעיות מול חברת הביטוח.