דיני עבודה- למה הם קיימים ולמה הם חשובים
כאשר עובד מגיע לעבודה חדשה הפעולה הראשונה שעליו לעשות טרם התחלת העבודה היא לחתום על הסכם עבודה. בהסכם עבודה זה מפורטות הדרישות וכן הזכויות שלו בתור עובד במקום. למרות שישנן זכויות בסיסיות של עובדים או תקנות המעוגנות בחוק, עדיין קיימים מעסיקים בחברות גדולות וקטנות מוכרות יותר ומוכרות פחות, אשר מכניסים סעיפים שאינם חוקיים לתוך חוזה העבודה או במהלך תקופת העבודה דורשים שרישות שאינן חוקיות. בין אם הדבר נעשה ביודעין או שלא- יש צורך להגן על העובד. לצורך כך נחקקו חוקים המסדירים את יחסי העבודה בין המעביד לעובד ובין המעביד למדינה והעובד למדינה. למערך החוקים הזה קוראים דיני עבודה ולשם כך יש עורכי דין לדיני עבודה.
מה חוקי דיני העבודה העיקריים?
דיני עבודה מכילים בתוכם עשרים ואחד חוקים שונים (לכן מומלץ לפנות לעורך דין לענייני עבודה), כאשר העיקריים בהם מופיעים בכל חוזה עבודה סטנדרטי שהוא ואין להסירם או לשנותם לרעתו של העובד. בחוקים אלו תוכלו למצוא את חוק פיצוי פיטורים, חוק חופשה שנתית, חוק שכר מינימום, חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק העסקת נשים וחוק העסקת בני נוער. במידה וישנה פגיעה בזכויות העובד ועבירה על אחד מהחוקים הסמכות לשפוט בנושא נתונה תחת בתי הדין לעבודה הנמצאים במקומות שונים בארץ.
מדוע דיני עבודה כל כך חשובים?
עד המהפכה התעשייתית במאה התשעה עשרה שוק העבודה היה שוק עבדים אחד גדול. המעסיקים שלטו בתנאים וניצלו את העובדים כמה שיותר בעד המינימום שניתן. כעובדים לא היו לאותם אנשים זכויות או תנאים ולא גוף מאגד או מקום לפנות אליו במקרה הצורך. היחס המזלזל והפוגעני לא פסח על אף אוכלוסייה- גברים שלא יכלו לעבוד היו חסרי ערך, ילדים קטנים הועסקו בתת תנאים ונשים נוצלו והופלו ללא הרף.
לאחר המהפכה התעשייתית ולאורך המאה העשים החלו העובדים הפשוטים ממעמד הפועלים לרכוש מקצוע באופן מסודר ואף לרכוש השכלה ולהתקדם בעבודה אך עדיין המערכת החוקית וגם המערכת הפוליטית פסקה באופן תמידי וקבוע באה לקראת המעסיקים והגנה עליהם כאשר מעמד הפועלים החלש בלאו הכי היה זה שנפגע. לאחר שנים על גבי שנים בהן כל העסקאות וכל חוזי העבודה נוסחו לטובת המעסיק ולרעת העובד קמה דרישה לחוקים בסיסיים שיגנו על העובדים וישמרו עליהם. אלה התבססו והפכו למערך חוקים הנקרא דיני עבודה.
כיום אין מקום עבודה מסודר המעסיק עובדים ללא חוזה עבודה מסודר מפורט וחתום אשר מסכם ומסדיר את יחסי העבודה בין שני הצדדים. חוזה זה אינו חד צדדי ומטרתו העיקרית הינה להגן על העובד שכן עדיין קיימים למרבה הצער מעסיקים אשר משמיטים או מוסיפים תנאים לא חוקיים לחוזי העבודה או עוברים על החוק בזמן העסקת העובד, וכאן נכנסים לפעולה דיני העבודה.